вторник, 4 августа 2009 г.

Oksenteleva vanhus

Noin 80-vuotias nainen tuli keskussairaalan päivystykseen suunnilleen samanikäisen ystävättärensä saattamana. Hänellä ei ollut tiedossa mitään sairautta, eikä hän käyttänyt mitään lääkkeitä. Nykyvaivana oli oksentelu, jota oli jatkunut pari päivää. Etupäivystäjä ei päässyt edes vatsan palpaatioon asti, kun hänen katseensa kiinnittyi potilaan oikeaan silmään, joka punoitti. Rähmää tai muuta akuuttiin tulehdukseen viittaavaa ei näkynyt. Etupäivystäjän mieleen tuli harvinaisempi oksentelun syy, joka selvisi yksinkertaisella mittauksella. Mistä mahtoi olla kyse? Vastaus sivulla 97.

Vastaus
Oikean silmän paine oli kohonnut huomattavasti, eli kyse oli akuutista sulkukulmaglaukoomasta. Etupäivystäjä kuljetutti vanhuksen silmälääkärin huoneeseen mittausta varten, mutta yksinkertaisella tonometrillakin olisi päästy diagnoosiin. Silmätautien takapäivystäjä tuli ja määräsi hoidot. Vanhus pääsi sisätautiosastolle. Siellä vatsakin ehdittiin palpoida ja todettiin aortan aneurysma. Sitä tutkittiin kaikukuvauksella, mutta aneurysmaa ei tarvinnut leikata.

Diagnoosin avaimet ovat edelleen anamneesi, inspektio ja palpaatio. Kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset seuraavat vasta näiden jälkeen!

Комментариев нет:

Обо мне

Лит. по мед.на ест. и фин. ( iz terveysportti) Кому надо открою доступ бесплатно. Знания доложну быть бесплатными.